Peuyeum Bandung (Baheula) Kamashur

Dudung Ridwan
- Rabu, 21 Oktober 2020 | 13:09 WIB
Pa Enjang, tukang peuyeum di Soreang.
Pa Enjang, tukang peuyeum di Soreang.

AYOBANDUNG.COM --

Di mana-mana di kampung di kota
tos kakoncara duh nikmat rasana
Sampeu asalna nu diréka-r
éka
naon namina duh matak kabita

Peuyeum Bandung kamashur
pangaos
na teu luhur
ku sadaya kagaleh
sepuh jeung murangkalih

Mangga cobian
ulah panasaran

peuyeum ti Bandung henteu sambarangan

Saha nu teu apal ka lagu “Peuyeum Bandung” nu diciptakeun ku almarhum Sambas Mangundikarta? Taun 1980 an, lagu ieu beuki mashur  wé da dinyanyikeun ku mojang priangan nu boga sora khas, ogoan, Nining Meyda.

Ayeuna, bisa jadi kapopuléran lagu éta beuki turun kaléléd ku lagu lagu anyar, boh ku lagu Indonésa atawa ku lagu mancanagara. Tapi, paling henteu lagu “Peuyeum Bandung” masih sok dinyanyikeun ku barudak sakola sd.

Tapi, kumaha nasib peuyeum Bandung ayeuna? Kadaharan anu asalna tina sampeu tuluy diragian téh naha masih kénéh kasohor siga dina laguna? Nyaan, aya kénéh di kampung jeung di kota? Naha bener peuyeum Bandung téh masih jadi ciri khas oléh-oléh Kota Bandung.

Kamashuran peuyeum Bandung geus kaléléd ku Brownies Amanda, Bolen Kartikasari, seblak Bandung, cilok, cireng, surabi jeung dahareun séjén hasil inovasi para chéf. Olahan tina peuyeum nu masih “bertahan” paling colénak. Colénak mah masih aya katingali di sababaraha tempat.

Tapi, peuyeum? Di kampung gé sigana geus langka. Justru ayana ngan di kota di tempat nu ngajual oléh-oléh, siga di pasar, Padalarang, Leuwi Panjang atawa di sapanjang Cibaduyut. Èta gé teu loba, jeung éléh payu ku dahareun séjén.

Halaman:

Editor: Dudung Ridwan

Terkini

Cerita Pendek: TIANG LISTRIK

Sabtu, 25 Juni 2022 | 07:00 WIB

Carita Pondok: MORO SAWARGA

Sabtu, 18 Juni 2022 | 09:13 WIB

Carita Pondok: LATAR LAYAR

Sabtu, 4 Juni 2022 | 10:59 WIB

Carita Pondok: DINA TUNGTUNG SIMPE

Sabtu, 21 Mei 2022 | 06:14 WIB

Cerita Pendek: SAJAK LI BAI YANG SEKARAT

Sabtu, 14 Mei 2022 | 09:45 WIB

Carita Pondok: SANEKALA

Sabtu, 7 Mei 2022 | 07:39 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN PADA SUATU MALAM

Sabtu, 30 April 2022 | 11:31 WIB

Cerita Pendek: KISAH YANG TAK BERKESUDAHAN

Sabtu, 16 April 2022 | 10:48 WIB

Sastra Sunda: DEMONSTRASI

Sabtu, 9 April 2022 | 11:25 WIB

Cerita Pendek: PUASA TANPA KEPALA KELUARGA

Sabtu, 2 April 2022 | 14:04 WIB

Sastra Sunda: LALAKON KOPLOK

Sabtu, 26 Maret 2022 | 08:20 WIB

Cerita Pendek: JERAT BUBAT

Sabtu, 19 Maret 2022 | 05:05 WIB

Sastra Sunda: LEUNGITEUN

Sabtu, 12 Maret 2022 | 10:32 WIB

Cerita Pendek: DERA LARA

Sabtu, 5 Maret 2022 | 06:47 WIB

Sastra Sunda: SRIKANDI ZAMAN NOW

Sabtu, 26 Februari 2022 | 15:12 WIB

Lugiena De jadi Pinunjul Hadiah Sastra LBSS 2022

Selasa, 22 Februari 2022 | 08:17 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN

Sabtu, 19 Februari 2022 | 11:09 WIB

Sastra Sunda: POPOEAN

Sabtu, 12 Februari 2022 | 09:45 WIB
X