Carita Pondok: MORO SAWARGA

- Sabtu, 18 Juni 2022 | 09:13 WIB
Ilustrasi carpon Moro Sawarga. (Arsacadipura)
Ilustrasi carpon Moro Sawarga. (Arsacadipura)


Ku: Iis Firda Aulia


TALO BALAK¹) ditabeuh, mirig tarian khas adat Lampung ngabagéakeun calon pangantén awéwé nu kakara jol. Rég nu maranggul Rato²). Lalaunan diéncagkeun. Saenggeus Ngerukuk³) ti imahna, diabring-abring ka imah calon salakina, lalaunan manéhna turun tina Rato. Teuing pédah beurat ku makuta siger dina sirahna, manéhna tungkul baé. Kétang calon pangantén téh enya katémbong alum pamuluna.

Ari calon pangantén lalakina nu ngadeg di tukangeunna bari nyenyekel tumbak nu digantungan kitri jeung kendi dua sungut.

Bangun nu seunggah manéhna ngadeukeutan lalaki nu sakeudeung deui bakal jadi salakina. Tungtung tumbak bagéan tukang nu digantungan labayan bodasā“) téh dicekel.

Sirahna angger tungkul. Taya riuk-riuk gumbira rék dirapalan téh.

Tatabeuhan bangun nu milu mirig guligah haténa. Léngkahna bangun nu beurat diséréd ka tempat pelaminan.

Calon pisalakieunna mah katempo marahmay baé. Basa indungna ngalungkeun sawéran siksik konéng jeung duit kencring gé teu sirikna rék milu nyanggap.

Bérés sawér, sukuna dianclumkeun kana pasu, nyaéta wadah tina taneuh nu ditatakan kuningan, dieusian cai jeung butiti cau batu, kembang titew, daun sosor bebek, lengkep jeung kembang tujuh rupa.

Ras prosési sarupa, genep bulan kalarung. Basa manéhna nyaksian upacara adat lanceukna.
"Ngarah naon suku dianclumkeun téh?" pokna tetelepék ka indungna.

"Tatéh simbol kasalametan, katenangan haté, jeung harepan ngarah rumah tanggana mulus rahayu."

Halaman:

Editor: Dudung Ridwan

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Sapedah Hias

Selasa, 16 Agustus 2022 | 16:34 WIB

Carita Pondok: SAJERONING ATI

Sabtu, 13 Agustus 2022 | 08:54 WIB

Cerita Pendek: DI DEPAN JENAZAH BAPAK

Sabtu, 6 Agustus 2022 | 09:07 WIB

Carita Pondok: MANG INTA MUNGGAH HAJI

Sabtu, 30 Juli 2022 | 06:13 WIB

Cerita Pendek: KADIR DAN SELAWAT KERUPUK UDANG

Sabtu, 23 Juli 2022 | 12:00 WIB

Carita Pondok: NU HARAYANG DITIKAH

Sabtu, 16 Juli 2022 | 10:06 WIB

Cerita Pendek: GARA-GARA TELEVISI

Sabtu, 9 Juli 2022 | 10:10 WIB

Carita Pondok: BOROK

Sabtu, 2 Juli 2022 | 10:26 WIB

Cerita Pendek: TIANG LISTRIK

Sabtu, 25 Juni 2022 | 07:00 WIB

Carita Pondok: MORO SAWARGA

Sabtu, 18 Juni 2022 | 09:13 WIB

Carita Pondok: LATAR LAYAR

Sabtu, 4 Juni 2022 | 10:59 WIB

Carita Pondok: DINA TUNGTUNG SIMPE

Sabtu, 21 Mei 2022 | 06:14 WIB

Cerita Pendek: SAJAK LI BAI YANG SEKARAT

Sabtu, 14 Mei 2022 | 09:45 WIB

Carita Pondok: SANEKALA

Sabtu, 7 Mei 2022 | 07:39 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN PADA SUATU MALAM

Sabtu, 30 April 2022 | 11:31 WIB

Cerita Pendek: KISAH YANG TAK BERKESUDAHAN

Sabtu, 16 April 2022 | 10:48 WIB

Sastra Sunda: DEMONSTRASI

Sabtu, 9 April 2022 | 11:25 WIB

Cerita Pendek: PUASA TANPA KEPALA KELUARGA

Sabtu, 2 April 2022 | 14:04 WIB
X