Carita Pondok: MORO SAWARGA

- Sabtu, 18 Juni 2022 | 09:13 WIB
Ilustrasi carpon Moro Sawarga. (Arsacadipura)
Ilustrasi carpon Moro Sawarga. (Arsacadipura)


Ku: Iis Firda Aulia


TALO BALAK¹) ditabeuh, mirig tarian khas adat Lampung ngabagéakeun calon pangantén awéwé nu kakara jol. Rég nu maranggul Rato²). Lalaunan diéncagkeun. Saenggeus Ngerukuk³) ti imahna, diabring-abring ka imah calon salakina, lalaunan manéhna turun tina Rato. Teuing pédah beurat ku makuta siger dina sirahna, manéhna tungkul baé. Kétang calon pangantén téh enya katémbong alum pamuluna.

Ari calon pangantén lalakina nu ngadeg di tukangeunna bari nyenyekel tumbak nu digantungan kitri jeung kendi dua sungut.

Bangun nu seunggah manéhna ngadeukeutan lalaki nu sakeudeung deui bakal jadi salakina. Tungtung tumbak bagéan tukang nu digantungan labayan bodasā“) téh dicekel.

Sirahna angger tungkul. Taya riuk-riuk gumbira rék dirapalan téh.

Tatabeuhan bangun nu milu mirig guligah haténa. Léngkahna bangun nu beurat diséréd ka tempat pelaminan.

Calon pisalakieunna mah katempo marahmay baé. Basa indungna ngalungkeun sawéran siksik konéng jeung duit kencring gé teu sirikna rék milu nyanggap.

Bérés sawér, sukuna dianclumkeun kana pasu, nyaéta wadah tina taneuh nu ditatakan kuningan, dieusian cai jeung butiti cau batu, kembang titew, daun sosor bebek, lengkep jeung kembang tujuh rupa.

Ras prosési sarupa, genep bulan kalarung. Basa manéhna nyaksian upacara adat lanceukna.
"Ngarah naon suku dianclumkeun téh?" pokna tetelepék ka indungna.

"Tatéh simbol kasalametan, katenangan haté, jeung harepan ngarah rumah tanggana mulus rahayu."

Halaman:

Editor: Dudung Ridwan

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Cerita Pendek: PEREMPUAN YANG INGIN MENYULAM BIBIRNYA

Sabtu, 26 November 2022 | 10:01 WIB

Carita Pondok: VILA CANTIKA

Sabtu, 19 November 2022 | 06:43 WIB

Cerita Pendek: GROOTE POST WEG 17

Sabtu, 12 November 2022 | 14:00 WIB

Carita Pondok: HIJI WENGI SISI TALAGA

Sabtu, 5 November 2022 | 08:36 WIB

Cerita Pendek: KABUT KEMBANG RANDU

Sabtu, 29 Oktober 2022 | 06:59 WIB

Carita Pondok: KURUPUK UDANG DINA TOPLES

Sabtu, 22 Oktober 2022 | 11:38 WIB

Cerita Pendek: PERSELINGKUHAN

Sabtu, 15 Oktober 2022 | 08:06 WIB

Carita Pondok: GUPAY PANUNGTUNG

Sabtu, 8 Oktober 2022 | 13:28 WIB

Dongeng Pendek Sunda: Hayang Aya Kumisan

Kamis, 6 Oktober 2022 | 16:51 WIB

Dongeng Pendek Sunda: Putri Sawidak Loro

Selasa, 4 Oktober 2022 | 15:27 WIB

Dongeng Pendek Sunda: Sangu Sesa

Senin, 3 Oktober 2022 | 16:30 WIB

Carita Pondok: LENGLANG-LENGLANG SAWAH URANG

Sabtu, 24 September 2022 | 08:44 WIB

Carita Pondok: MARSIH

Sabtu, 10 September 2022 | 07:18 WIB

Cerita Pendek: TAWA DINI HARI

Sabtu, 3 September 2022 | 09:11 WIB

Carita Pondok: TANGKAL DARAJAT

Sabtu, 27 Agustus 2022 | 10:47 WIB

Cerita Pendek: RADIO

Sabtu, 20 Agustus 2022 | 11:44 WIB

Sapedah Hias

Selasa, 16 Agustus 2022 | 16:34 WIB
X