Carita Pondok: DINA TUNGTUNG SIMPE

- Sabtu, 21 Mei 2022 | 06:14 WIB
Ilustrasi carpon Dina Tungtung Simpe. (Arsacadipura)
Ilustrasi carpon Dina Tungtung Simpe. (Arsacadipura)


Ku: Komala Sutha

BLAK, panto kamar muka. Nyampak, Alia keur nginghak luhur pangsaréan. Sirahna nyusup kana bantal. Laju disampeurkeun. Buukna nu panjang sacangkéng, diusapan. Teu beunang diupah-apéh. Diolo, dibébényokeun diajak jalan-jalan ka mall ké peuting gé, teu mémpan. Angger nginghak, malah narikan. Kuring ngarénghap napas jero, rumahuh. Geus adat, mun aya kahayang, hésé pisan dipugagna. Keukeuh teu bisa dibébényokeun ku naon waé. Keukeuh hayang nurut nu jadi pikirna.

Kuring kaluar ti kamar budak, laju ka kamar sorangan. Mencét nomer Ratna, nu teu lila nyampeurkeun. Gék diuk sisi pangsaréan. Kuring mah ngagolér dina kasur bari ngararasakeun kacapé sanggeus sapoé jeput riweuh nguruskeun pausahaan titinggal kolot nu sagalana kudu dikokolakeun ku kuring sorangan salaku anak nunggal.

“Cik, telepon guru privat Alia téh, Rat…” kuring ngumaha.

Geus dua bulan manéhna ngadatangkeun guru bimbel keur Alia ka imah. Lalaki, bageur, pinter, soléh, nyaah ka Alia, kitu nurutkeun carita Ratna. Ari kuring mah teu kungsi amprok, da unggal mulang ka imah téh geus liwat Isya.

Alia sakola di SD IT kawéntar di puseur dayeuh, ayeuna geus nincak kelas lima, milu aksélérasi, kudu nataharkeun rék ujian ka SMP. Ngaran-ngaran kelas aksélérasi kudu enya-enya daria, materi molotok kabéh pangajaran ti kelas opat nepi ka genep, samentara apan moal kungsi nyorang kelas genep deuih. Umur sawelas taun kurang bakal jadi langsung kelas dalapan.

Mulang sakola tabuh lima, disampakkeun guru privat. Geus sababaraha kali ganti guru, ngarasa aya kateucocokkan, atawa guruna sakapeung teu konsistén dina jadwal, komo mun nyokot ti lembaga mah. Hadéna boga asistén rancinges, sok getol maluruh tina inpo loker dina koran poéan.

Guru lalaki, ngaranna Pa Ray. Matématikana jago, kitu deui basa Inggrisna. Karék dua minggu, niléy Try Out Alia pangpunjulna tina dua kelas, atuh kolot murid babaturan Alia narelepon ka kuring, nananyakeun nomer Pa Ray, hayang anakna diguruan, bari sagala ditanyakeun ka kuring.

Unggal poé teu sirikna unggal usik ngagugulung rupaning bisnis jeung pancén di pausahaan kolot, Ratna nu ngawakilan ngurus sakabéh kapereluan budak. Manéhna nu rajeun narima telepon ti kolot murid batur sakelas Alia, cenah teu lila sababaraha urang geus diguruan.

Kuring mah teu kungsi ngawangkong jeung Pa Ray najan semet dina telepon, sakalieun hayang amprok sok geuwat mulang ka imah, tapi manéhna teu nyampak, komo ayeuna muridna aya dalapan. Ceuk Ratna, nganuhunkeun pisan geus dibukakeun lawang rejeki ku dibéré murid loba, alatan ti Alia. Manéhna kacida keur butuh pagawéan, geus sataun ngaligeuh, tiheula mah ngahonor di sakola swasta, teuing di tingkatan naon mah, ngan meureun teu harti, antukna milih jadi guru privat di dayeuh. Imahna mah di Balééndah, anakna rék tilu jeung nu keur dikandungna. Ratna sok sumanget ari ngalalakon ngeunaan guru budak téh.

Ratna ngawangkong sakeudeung dina hapéna jeung Pa Ray. Beungeutna rubah kuciwa. “Saminggon moal tiasa sumping, Bu. Istrina pendarahan waé,” Ratna ngécéskeun.

Halaman:

Editor: Dudung Ridwan

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Carita Pondok: BOROK

Sabtu, 2 Juli 2022 | 10:26 WIB

Cerita Pendek: TIANG LISTRIK

Sabtu, 25 Juni 2022 | 07:00 WIB

Carita Pondok: MORO SAWARGA

Sabtu, 18 Juni 2022 | 09:13 WIB

Carita Pondok: LATAR LAYAR

Sabtu, 4 Juni 2022 | 10:59 WIB

Carita Pondok: DINA TUNGTUNG SIMPE

Sabtu, 21 Mei 2022 | 06:14 WIB

Cerita Pendek: SAJAK LI BAI YANG SEKARAT

Sabtu, 14 Mei 2022 | 09:45 WIB

Carita Pondok: SANEKALA

Sabtu, 7 Mei 2022 | 07:39 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN PADA SUATU MALAM

Sabtu, 30 April 2022 | 11:31 WIB

Cerita Pendek: KISAH YANG TAK BERKESUDAHAN

Sabtu, 16 April 2022 | 10:48 WIB

Sastra Sunda: DEMONSTRASI

Sabtu, 9 April 2022 | 11:25 WIB

Cerita Pendek: PUASA TANPA KEPALA KELUARGA

Sabtu, 2 April 2022 | 14:04 WIB

Sastra Sunda: LALAKON KOPLOK

Sabtu, 26 Maret 2022 | 08:20 WIB

Cerita Pendek: JERAT BUBAT

Sabtu, 19 Maret 2022 | 05:05 WIB

Sastra Sunda: LEUNGITEUN

Sabtu, 12 Maret 2022 | 10:32 WIB

Cerita Pendek: DERA LARA

Sabtu, 5 Maret 2022 | 06:47 WIB

Sastra Sunda: SRIKANDI ZAMAN NOW

Sabtu, 26 Februari 2022 | 15:12 WIB

Lugiena De jadi Pinunjul Hadiah Sastra LBSS 2022

Selasa, 22 Februari 2022 | 08:17 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN

Sabtu, 19 Februari 2022 | 11:09 WIB
X