Carita Pondok: SANEKALA

- Sabtu, 7 Mei 2022 | 07:39 WIB
Ilustrasi carpon Sanekala. (Arsacadipura)
Ilustrasi carpon Sanekala. (Arsacadipura)


Ku: E. Rokajat Asura

SIMBUT nu ngaléléké ditarik dibebener. Nyah manéhna beunta rada mélétét, belenyéh imut, reup deui peureum, laju ngararasakeun kabagjaan nu cikénéh karandapan. Kesang nu renung dina tarang diusap lalaunan. Belenyéh deui nu keur peureum téh imut. Ngan teu mélétét ayeuna mah.

Rérés dibaju nyelang neuteup nu keur ngageubra saré, beuki tumuwuh rasa nyaah. Kagambar deui waktu manéhna nungkup baham ngarah teu ngajerit. Pipina nu semu beureum atra deui. Semu-semu isin ngabalieur waktu teu katahan hayang mijah. Irungna nu mancrit rada-rada pésék mun keur seuri katémbong asak. Atra sakabéhna da puguh aduhareupan. Malah leuwih ti aduhareupan.

Lalaunan muka panto.

“Engke mah wartosan heula,” ceuk nu keur katinggali tibra téh. Tibang ngajengjen teu laju nutup panto, horéng gening teu keur saré. Nu ngajanteng téh unggeuk. Nu keur api-api tibra kareungeu mariksa.

“Ka bumi atanapi ka kebon?” pokna. Kuniang hudang. Leungeun kénca nyekel simbut nutupan pinareup, leungeun katuhu ngusap kesang nu renung dina tarang jeung memener buuk nu ting rariab.

“Ka kebon. Ngiring?”

Ceuleuteuk nu kakara hudang téh seuri. Nyeungseurikeun tayohna. Pédah lalaki nu ngajanteng dina lawang panto téh ayeuna mah boga kawani. Semu asa-asa rek nutup panto téh, pédah ngarérét nu kakara hudang téh turun tina dipan, memener simbut dipaké nutupan awak. Bet siga nu ngahaja sahinasna baé. Lenyap nu keur ngajanteng na lawang panto ngalenyap, mun ngagugu mah hayang malikan mijah deui.

***

DIUK dina korsi di teras villa nyérangkeun upluk-aplakna kebon jeruk. Pating runggunuk tangkalna dipapaés ku rupa-rupa buah, nu héjo nu semu konéng. Bulan hareup geus waktuna panén. Ti pausahaan inuman meusmeus nelepon. Samalah minggu kamari ngahaja datang hayang mastikeun cenah. Padahal asa teu kudu kitu, kapan geus aya dina katangtuan gawé bareng nu salila ieu dilakonan. Ari basana mah sono lila teu tepung cenah. Giak nakeran basa diajak ninggali tangkal nu leubeut. Komo waktu ngiberan ‘si irung mancrit’ mah. Basana boa tangkal nu kapungkur diipuk ku abdi gé tos mangkat buahan. Iwal ka anu di imah, manéhna asa teu perelu ngiberan. Sakalieun ngobrolkeun tutuwuhan gé ukur ngocoblak sorangan siga nu owah, da jinisna mah tara ieuh mairan.

Halaman:

Editor: Dudung Ridwan

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Carita Pondok: BOROK

Sabtu, 2 Juli 2022 | 10:26 WIB

Cerita Pendek: TIANG LISTRIK

Sabtu, 25 Juni 2022 | 07:00 WIB

Carita Pondok: MORO SAWARGA

Sabtu, 18 Juni 2022 | 09:13 WIB

Carita Pondok: LATAR LAYAR

Sabtu, 4 Juni 2022 | 10:59 WIB

Carita Pondok: DINA TUNGTUNG SIMPE

Sabtu, 21 Mei 2022 | 06:14 WIB

Cerita Pendek: SAJAK LI BAI YANG SEKARAT

Sabtu, 14 Mei 2022 | 09:45 WIB

Carita Pondok: SANEKALA

Sabtu, 7 Mei 2022 | 07:39 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN PADA SUATU MALAM

Sabtu, 30 April 2022 | 11:31 WIB

Cerita Pendek: KISAH YANG TAK BERKESUDAHAN

Sabtu, 16 April 2022 | 10:48 WIB

Sastra Sunda: DEMONSTRASI

Sabtu, 9 April 2022 | 11:25 WIB

Cerita Pendek: PUASA TANPA KEPALA KELUARGA

Sabtu, 2 April 2022 | 14:04 WIB

Sastra Sunda: LALAKON KOPLOK

Sabtu, 26 Maret 2022 | 08:20 WIB

Cerita Pendek: JERAT BUBAT

Sabtu, 19 Maret 2022 | 05:05 WIB

Sastra Sunda: LEUNGITEUN

Sabtu, 12 Maret 2022 | 10:32 WIB

Cerita Pendek: DERA LARA

Sabtu, 5 Maret 2022 | 06:47 WIB

Sastra Sunda: SRIKANDI ZAMAN NOW

Sabtu, 26 Februari 2022 | 15:12 WIB

Lugiena De jadi Pinunjul Hadiah Sastra LBSS 2022

Selasa, 22 Februari 2022 | 08:17 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN

Sabtu, 19 Februari 2022 | 11:09 WIB
X