Sastra Sunda: LEUNGITEUN

- Sabtu, 12 Maret 2022 | 10:32 WIB
Ilustrasi carpon Leungiteun. (Selma.)
Ilustrasi carpon Leungiteun. (Selma.)



Ku: Ahmad Fawzy Imron

LAIN ukur sapada sajak. Lain saukur sababaraha kecap nu kedal mangsa sésa-sésa hujan masih ngeclak. Léngkah nu ieu geus hatam ngapalkeun hideungna peuting, geus cacap nataan 7.300 kali surupna panonpoé lebahing simpé.

Beurat. Enya beurat. Ngaleupaskeun unggal panineungan nu geus kalarung 20 taun lilana. Ayeuna manéh geus belasan taun rumah tangga, geus boga turunan ti manéhna, tapi dina haté teu bisa dibohongkeun, kabéh nu geus kaalaman ku urang duaan jadi pametot haté pikeun tuluy ngarasa nineung, teu eureun inget kana sagalana.

Motor hideung, jékét biru jeung syal beureum fanta jadi saksina.

Manéh gé pasti moal poho. Motor hideung kaluaran taun 1986 nu dikontétkeun. Unggal ngaliwat kana penjulan, urang sok turun heula da mun teu kitu mesin motor bakal ngait. Kadang ayeuna sok seuri sorangan mun inget kana éta hal. Uyuhan tara mogok gé, padahal tara disérvis katambah unggal saptu soré sok nganteurkeun urang ka jauhna.

Pernah ketang mogok. Tapi lain pédah ruksak mesinna, tapi alatan béak béngsin. Asa lucu, ngalieukan manéh nu ngilu ngadorong motor bari hahariringan. Sigana karunyaeun Si Black téh meureun. Apan urang mah euweuh waktu keur ngoméan manéhna. Sakabéh waktu geus béak dipaké ngarara haté, meulitkeun rangkulan sapageuhna.

Enya. 20 taun téh lila ceuk mangsa mah. Tapi haté bet béda napsiranana. Asa kamari pisan nyuaykeun éta buuk, tuluy napas urang padeukeut. Haneut geuning karasana. Malah manéh mah apan sok tuluy ngantel-ngantel éta biwir kana biwir nu ieu. Tara dilawan, sok diantep wé sakarepna.

Mun kabeneran keur di jalan kénéh, luhureun motor, urang mah geuning geus tara éra deui. Manéh nangkeup bari neundeun éta beungeut luhureun taktak kénca uing, tuluy nuturkeun ngajorowokeun hiji lagu, lagu kebangsaan urang duaan. Kadang nu séjén sok marelong bari seuri, kadang aya nu gogodeg, lolobana mah ngaliwat bari teu maliré sakiceup ogé.

"Sejati itu yang kau ucapkan
Bila janji kugenggam
Bawah pohon kemboja
Yang sekecil kita.
Tinggal kenangan...gagal segala impian...."


***

Jékét biru jeung syal beureum gé tangtu moal bisa kapopohokeun. Mangsa urang ngilu kana abringan touring ka Jogja. Di tungtung Jalan Malioboro, manéh mangmeulikeun éta barang duanana. "Mun émut ka néng, tangkeup ieu jékét teras cepeng pageuh ieu syal."

Halaman:

Editor: Dudung Ridwan

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Carita Pondok: BOROK

Sabtu, 2 Juli 2022 | 10:26 WIB

Cerita Pendek: TIANG LISTRIK

Sabtu, 25 Juni 2022 | 07:00 WIB

Carita Pondok: MORO SAWARGA

Sabtu, 18 Juni 2022 | 09:13 WIB

Carita Pondok: LATAR LAYAR

Sabtu, 4 Juni 2022 | 10:59 WIB

Carita Pondok: DINA TUNGTUNG SIMPE

Sabtu, 21 Mei 2022 | 06:14 WIB

Cerita Pendek: SAJAK LI BAI YANG SEKARAT

Sabtu, 14 Mei 2022 | 09:45 WIB

Carita Pondok: SANEKALA

Sabtu, 7 Mei 2022 | 07:39 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN PADA SUATU MALAM

Sabtu, 30 April 2022 | 11:31 WIB

Cerita Pendek: KISAH YANG TAK BERKESUDAHAN

Sabtu, 16 April 2022 | 10:48 WIB

Sastra Sunda: DEMONSTRASI

Sabtu, 9 April 2022 | 11:25 WIB

Cerita Pendek: PUASA TANPA KEPALA KELUARGA

Sabtu, 2 April 2022 | 14:04 WIB

Sastra Sunda: LALAKON KOPLOK

Sabtu, 26 Maret 2022 | 08:20 WIB

Cerita Pendek: JERAT BUBAT

Sabtu, 19 Maret 2022 | 05:05 WIB

Sastra Sunda: LEUNGITEUN

Sabtu, 12 Maret 2022 | 10:32 WIB

Cerita Pendek: DERA LARA

Sabtu, 5 Maret 2022 | 06:47 WIB

Sastra Sunda: SRIKANDI ZAMAN NOW

Sabtu, 26 Februari 2022 | 15:12 WIB

Lugiena De jadi Pinunjul Hadiah Sastra LBSS 2022

Selasa, 22 Februari 2022 | 08:17 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN

Sabtu, 19 Februari 2022 | 11:09 WIB
X