Sastra Sunda: PAGAWE BANK

- Sabtu, 25 Desember 2021 | 07:32 WIB
Ilustrasi carpon Pagawe Bank. (Dodi Rosadi)
Ilustrasi carpon Pagawe Bank. (Dodi Rosadi)

Carpon Yeyet Herayati

NGARANNA Istiqomah. Tapi nénéhna Iis. Ti jaman SD nepi ka lulus SMK nelah Iis baé. Rancunit geulis, awak jangjing, buuk ngagebay panjang. Pamujian saréréa ku pinter jeung lungguhna. Boga kolot ngan sabeulah, indungna wungkul. Bapana tilar, serangan jantung, waktu Iis karék asup SMP. Pakaya nu teu sabaraha téh dimeumeujeuh ku indungna Iis. Dadagangan deungeun sangu di babancik imahna. Nya tina ladang dagang réncang pisan Iis bisa terus sakola najan bari seuseut-seuat. Nu matak Iis sok disarebut Iis Gowéngan. Teu ieuh éraeun da mémang enya bisa sakola téh éstu tina ladang gowéngan.

"Wayahna lulus SMK téh ulah neruskeun kuliah, Is. Mamah mah teu sanggup ngabiayaan. Dadagangan batan sakieu, Iis gé apal ieuh," ceuk indungna, hiji mangsa satutas Iis balik PKL di kantor koperasi.

"Kumaha atuh, Mah? Mangkaning Iis diajukeun béasiswa ku pihak sakola pikeun neraskeun kuliah ka kota," témbal Iis ngarigah.

"Béasiswa mah ngan ukur keur biaya pendidikan wungkul pan? Meureun Iis téh kudu dahar, kudu boga keur mayar indekos, can biaya buku, motokopi, jang jajan. Piraku onaman batur jajan, ari Iis ceuleumeut lalajo batur," indungna mertélakeun.

Iis tungkul, cipanonna ngembeng.

"Lain Mamah teu hayang boga anak jadi sarjana, lain mamah teu ngarti kana kahayang Iis. Tapi Iis kudu ngarti kana kaayaan urang. Boga tanah satapak peucang ogé apan dipelakan sayur pikeun Mamah nyieun dagangan. Tuh, geuning Ceu Mira anak Wa Guru ogé, kuliah téh mani kanyat béak sawah sakotak. Cacak anak nu beunghar," indungna ngusapan tonggong Iis.

Teu kaampeuh cipanon Iis murubut, maseuhan erok seragam abu-abuna.

"Lebar ijazah, Mamah. Ceuk batur mah Iis téh pinter. Piraku ijazah ladang sakola taun-taun téh teu guna, ngan ukur semet jadi purah tunggu lomari. Kanggo naon atuh Iis diajar soson-soson tur réngking kahiji unggal taun ari teu kuliah mah?"

Halaman:

Editor: Dudung Ridwan

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Cerita Pendek: SAJAK LI BAI YANG SEKARAT

Sabtu, 14 Mei 2022 | 09:45 WIB

Carita Pondok: SANEKALA

Sabtu, 7 Mei 2022 | 07:39 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN PADA SUATU MALAM

Sabtu, 30 April 2022 | 11:31 WIB

Cerita Pendek: KISAH YANG TAK BERKESUDAHAN

Sabtu, 16 April 2022 | 10:48 WIB

Sastra Sunda: DEMONSTRASI

Sabtu, 9 April 2022 | 11:25 WIB

Cerita Pendek: PUASA TANPA KEPALA KELUARGA

Sabtu, 2 April 2022 | 14:04 WIB

Sastra Sunda: LALAKON KOPLOK

Sabtu, 26 Maret 2022 | 08:20 WIB

Cerita Pendek: JERAT BUBAT

Sabtu, 19 Maret 2022 | 05:05 WIB

Sastra Sunda: LEUNGITEUN

Sabtu, 12 Maret 2022 | 10:32 WIB

Cerita Pendek: DERA LARA

Sabtu, 5 Maret 2022 | 06:47 WIB

Sastra Sunda: SRIKANDI ZAMAN NOW

Sabtu, 26 Februari 2022 | 15:12 WIB

Lugiena De jadi Pinunjul Hadiah Sastra LBSS 2022

Selasa, 22 Februari 2022 | 08:17 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN

Sabtu, 19 Februari 2022 | 11:09 WIB

Sastra Sunda: POPOEAN

Sabtu, 12 Februari 2022 | 09:45 WIB

Esai Sunda: Jadi Sato atawa jadi Jalma Mulia?

Rabu, 9 Februari 2022 | 13:26 WIB

Sukab jeung Badut Marsha di Lampu Beureum

Selasa, 8 Februari 2022 | 11:52 WIB

Sastra Sunda: KEMBANG API

Sabtu, 5 Februari 2022 | 08:25 WIB

Cerita Pendek: TARZANI BILANG MAU MATI SAJA

Sabtu, 29 Januari 2022 | 08:00 WIB

Cerita Pendek: PEREMPUAN GELAS RETAK

Sabtu, 15 Januari 2022 | 10:01 WIB

Sastra Sunda: HIBER KA BULAN

Sabtu, 8 Januari 2022 | 07:09 WIB
X