Paribasa Basa Sunda Pilihan: Amis Budi, Buruk-Buruk Papan Jati, Cageur Bageur Pinter, Kukuh kana Jangji

- Jumat, 5 November 2021 | 13:43 WIB
Ilustrasi buku (Unsplash.com/Sharon McCutcheon)
Ilustrasi buku (Unsplash.com/Sharon McCutcheon)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM -- Ceuk Yudi Latif--tingali Ayobandung.com, 28 Desember 2020 “Refleksi Kebangsaan Yudi Latif: Indonesia Itu Rumah Besar yang Ditopang oleh Banyak Kaki”--budaya Indonésa téh moal lepas tina budaya nu sumebar di tiap daérah. Malahan, budaya Indonésa téh “ditopang” ku budaya suku-suku di daérah. Satiap daérah miboga jenius-jenius lokal nu nyongcolang.

Jadi, pikeun ngamajukeun budaya nasional tong ningali ka Barat wungkul. Tingali ogé budaya lokal. Lamun teu ngamumulé budaya lokal, ceuk Yudi Latif, bakal kaséréd ku arus globalisasi. Umpamana, film-film Hollywood minuhan bioskop-bioskop di urang. McDonald nyéréd pasar-pasar tradisional.

Sabalikna, lamun ngamumulé budaya lokal, justru urang bisa malikkeun arus globalisasi. Umpamana Bollywood nu geus nyéréd film-film Hollywood. Ogé film-film Kungfu. Drama Korea ogé bisa dunia jadi “demam”.

Sabenerna, ceuk Yudi Latif, urang ogé boga lokal jenius. Paribasa “bobot, bébét, bibit” éta téh lain saukur tahayul, tapi luyu jeung genétika dina ilmu biologi. Atawa babasan “gotong royong”. Di Indonésa, gotong royong téh nyéta cara gawé babarengan nu éféktif pikeun ngaréngsékeun hiji pagawéan.

Définisi budaya ceuk Edgar Scheine nyaéta, “Gawé babarengan nu sababaraha kali ku cara gawé kitu téh kabuktian éféktif dina ngaréngsékeun pagawéan. Malah, alatan geus kabuktian éféktif, dianggap euweuh deui cara lain.” Gotong royong jeung Subak di Bali éta téh jenius lokal.

Samentara Anggota DPD Wakil Jabar, Dra. Hj. Eni Sumarni, M.Kes. luyu jeung Yudi Latif yén jati diri Indonésia diwangun ku “karakter building” daérahna sorangan. Tiap daérah miboga karakter buildingna séwang-séwangan. “Urang Sunda boga paribasa: ‘Cageur Bageur Pinter’, ‘Répéh Rapih Kerta Raharja’, ‘Kukuh kana Jangji’, ‘Leber Wawanén’, ‘Medangkeun Kamulyaan’, jeung réa-réa deui,” ceuk Eni.

Tapi, ceuk Yudi Latif, budaya lokal nu kudu dimumulé téh nyaéta budaya nu matak ngamajukeun jeung narékahkeun kualitas budaya, persatuan, jeung kaadaban nasional. Nu matak ngaruksak kabudayaan nasional mah, tong dimumulé. “Nu alus, cokot. Nu goréng, antepkeun,” ceuk Yudi.

Di handap ieu sababaraha paribasa Sunda atawa babasan Sunda nu ceuk Redaksi Ayobandung.com dianggap jenius lokal:

Amis budi = hadé paroman

Halaman:

Editor: Dudung Ridwan

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Sastra Sunda: HAMPURA DEWEK, EUY!

Sabtu, 27 November 2021 | 08:24 WIB

Cerita Pendek: PEREMPUAN DAUN PISANG

Sabtu, 20 November 2021 | 08:34 WIB

Sastra Sunda: ONDANGAN

Sabtu, 13 November 2021 | 10:01 WIB

Cerita Pendek: RAHASIA PINTU

Sabtu, 6 November 2021 | 09:37 WIB

Sastra Sunda: TINA JANDELA

Sabtu, 30 Oktober 2021 | 10:25 WIB

Cerpen: ROH SI PUYANG

Sabtu, 23 Oktober 2021 | 13:52 WIB

Cerita Pendek: SUATU HARI TANPA ISTRI

Sabtu, 9 Oktober 2021 | 11:46 WIB

Sastra Sunda: LAWUNG DI BASISIR CIUJUNG

Sabtu, 2 Oktober 2021 | 10:32 WIB

Sastra Sunda: LAGU PANINEUNGAN

Sabtu, 18 September 2021 | 09:42 WIB
X