Sastra Sunda: TINA JANDELA

- Sabtu, 30 Oktober 2021 | 10:25 WIB
Ilustrasi carpon Tina Jandela. (Selma Mutia Dwi)
Ilustrasi carpon Tina Jandela. (Selma Mutia Dwi)

Ku: Yus R Ismail

CENGKAT tina sajadah téh sok terus ngalangeu dina jandéla. Neuteup ka jauhna. Pasawahan mayakpak umpak-umpakan. Dapuran awi di gawir-gawir ngagupayan katebak angin. Walungan luak-léok motong pasawahan. Gusti, aya ku éndah. Henteu aya babandinganana ciptaan Anjeun.

Betah Néng Cingut lamun geus ngalangeu dina jandéla. Henteu bosen neuteup pamandangan, nyérangkeun anu ngalaliwat duka arék ka mana atawa tos ti mana. Keur anteng neuteup ka jauhna sakapeung sok aya kukupu anu hiber siga anu ngahaja nyampeurkeun. Treup eunteup dina tungtung jandéla.

Néng Cingut sok terus lunga-lengo ka luar jandéla. Naha aya kukupu hiber nepi ka dieu? Apan ieu téh jandéla tingkat tilu. Sanggeus ningali réa kekembangan di teras tingkat dua, belenyéh Néng Cingut imut.

“Rék naon manéh téh ka dieu, Kupu?” gerendeng Néng Cingut. Leungeunna anu masih karungkup mukena ngarongkong ka luar jandéla. Maksudna mah ngarah kukupu téh balik deui kana kekembangan di handap. Tapi geleber kukupu téh siga nu reuwas, teup eunteup deui kana jariji Néng Cingut. Siga anu ngahaja.

Baca Juga: Sastra Sunda: LAWUNG DI BASISIR CIUJUNG

Néng Cingut reuwas. Tapi ogé atoh. Lalaunan leungeunna ditarik. Kukupu téh angger eunteup siga anu henteu sieuneun. Néng Cingut aya ku resep neuteup kukupu. Kukupu anu bodas nyacas. Garis-garis kulawu mapantes wates jangjang. Asa anéh kukupu téh. Apan biasana warna-warni kukupu mah. Tapi ah, iraha teuing merhatikeun kukupu. Boa ti baheula ogé réa kukupu siga kitu.

Basa karérét ku juru panonna aya anu leumpang di jalan, Néng Cingut sok terus nyérangkeun. “Jig ka ditu néangan kekembangan, Kupu,” gerendeng Néng Cingut bari nyintreukeun jarijina. Geleber kukupu téh siga anu ngarti. Puputeran hareupeun jandéla, terusna mah ka handap, eunteup dina kekembangan.

Néng Cingut terusna mah nyérangkeun anu leumpang di jalan. Jauh saenyana ka jalan téh, bari réa kahalangan ku tatangkalan. Tapi anéhna, bet sok hayang waé nyérangkeun anu leumpang téh. Padahal mah aya ratus urangna anu leumpang di jalan éta téh. Komo waktuna solat lohor atawa asar mah.

Halaman:

Editor: Dudung Ridwan

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Carita Pondok: DINA TUNGTUNG SIMPE

Sabtu, 21 Mei 2022 | 06:14 WIB

Cerita Pendek: SAJAK LI BAI YANG SEKARAT

Sabtu, 14 Mei 2022 | 09:45 WIB

Carita Pondok: SANEKALA

Sabtu, 7 Mei 2022 | 07:39 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN PADA SUATU MALAM

Sabtu, 30 April 2022 | 11:31 WIB

Cerita Pendek: KISAH YANG TAK BERKESUDAHAN

Sabtu, 16 April 2022 | 10:48 WIB

Sastra Sunda: DEMONSTRASI

Sabtu, 9 April 2022 | 11:25 WIB

Cerita Pendek: PUASA TANPA KEPALA KELUARGA

Sabtu, 2 April 2022 | 14:04 WIB

Sastra Sunda: LALAKON KOPLOK

Sabtu, 26 Maret 2022 | 08:20 WIB

Cerita Pendek: JERAT BUBAT

Sabtu, 19 Maret 2022 | 05:05 WIB

Sastra Sunda: LEUNGITEUN

Sabtu, 12 Maret 2022 | 10:32 WIB

Cerita Pendek: DERA LARA

Sabtu, 5 Maret 2022 | 06:47 WIB

Sastra Sunda: SRIKANDI ZAMAN NOW

Sabtu, 26 Februari 2022 | 15:12 WIB

Lugiena De jadi Pinunjul Hadiah Sastra LBSS 2022

Selasa, 22 Februari 2022 | 08:17 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN

Sabtu, 19 Februari 2022 | 11:09 WIB

Sastra Sunda: POPOEAN

Sabtu, 12 Februari 2022 | 09:45 WIB

Esai Sunda: Jadi Sato atawa jadi Jalma Mulia?

Rabu, 9 Februari 2022 | 13:26 WIB

Sukab jeung Badut Marsha di Lampu Beureum

Selasa, 8 Februari 2022 | 11:52 WIB

Sastra Sunda: KEMBANG API

Sabtu, 5 Februari 2022 | 08:25 WIB

Cerita Pendek: TARZANI BILANG MAU MATI SAJA

Sabtu, 29 Januari 2022 | 08:00 WIB

Cerita Pendek: PEREMPUAN GELAS RETAK

Sabtu, 15 Januari 2022 | 10:01 WIB
X