Paribasa Basa Sunda Pilihan: Amis Budi, Buruk-Buruk Papan Jati, Cageur Bageur Pinter, Kukuh kana Jangji

- Kamis, 23 September 2021 | 10:05 WIB
Ilustrasi buku (Unsplash.com/Sharon McCutcheon)
Ilustrasi buku (Unsplash.com/Sharon McCutcheon)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM -- Ceuk Yudi Latif--tingali Ayobandung.com, 28 Desember 2020 “Refleksi Kebangsaan Yudi Latif: Indonesia Itu Rumah Besar yang Ditopang oleh Banyak Kaki”--budaya Indonésa téh moal leupas tina budaya nu sumebar di tiap daérah. Malahan, budaya Indonésa téh “ditopang” ku budaya suku-suku di daérah. Satiap daérah miboga jenius-jenius lokal nu nyongcolang.

Jadi, pikeun ngamajukeun budaya nasional tong ningali ka Barat wungkul. Tingali ogé budaya lokal. Lamun teu ngamumulé budaya lokal, ceuk Yudi, bakal kaséréd ku arus globalisasi. Umpamana, film-film Hollywood minuhan bioskop-bioskop di urang. McDonald nyéréd pasar-pasar tradisional.

Sabalikna, lamun ngamumulé budaya lokal, justru urang bisa malikkeun arus globalisasi. Umpamana Bollywood nu geus nyéréd film-film Hollywood. Ogé film-film Kungfu. Drama Korea ogé bisa dunia jadi “demam”.

Sabenerna, ceuk Yudi Latif, urang ogé boga lokal jenius. Paribasa “bobot, bébét, bibit” éta téh lain saukur tahayul, tapi luyu jeung genétika dina ilmu biologi. Atawa babasan “gotong royong”. Di Indonésa, gotong royong téh nyéta cara gawé babarengan nu éféktif pikeun ngaréngsékeun hiji pagawéan.

Définisi budaya ceuk Edgar Scheine nyaéta, “Gawé babarengan nu sababaraha kali ku cara gawé kitu téh kabuktian éféktif dina ngaréngsékeun pagawéan. Malah, alatan geus kabuktian éféktif, dianggap euweuh deui cara lain.” Gotong royong jeung Subak di Bali éta téh jenius lokal.

Samentara Anggota DPD Wakil Jabar, Dra. Hj. Eni Sumarni, M.Kes. luyu jeung Yudi Latif yén jati diri Indonésia diwangun ku “karakter building” daérahna sorangan. Tiap daérah miboga karakter buildingna sewang-sewangan. “Urang Sunda boga paribasa: ‘Cageur Bageur Pinter’, ‘Répéh Rapih Kerta Raharja’, ‘Kukuh kana Jangji’, ‘Leber Wawanén’, ‘Medangkeun Kamulyaan’, jeung réa-réa deui,” ceuk Eni.

Baca Juga: A-B Paribasa Sunda jeung Babasan Sunda, Hartina dina Bahasa Indonesia

Tapi, ceuk Yudi Latif, budaya lokal nu kudu dimumulé téh nyaéta budaya nu matak ngamajukeun jeung narékahkeun kualitas budaya, persatuan, jeung kaadaban nasional. Nu matak ngaruksak kabudayaan nasional mah, tong dimumulé. “Nu alus, cokot. Nu goréng, antepkeun,” ceuk Yudi.

Di handap ieu sababaraha paribasa Sunda atawa babasan Sunda nu ceuk Redaksi Ayobandung.com dianggap jenius lokal:

Halaman:

Editor: Dudung Ridwan

Sumber: Ayobandung.com

Tags

Terkini

Carita Pondok: BOROK

Sabtu, 2 Juli 2022 | 10:26 WIB

Cerita Pendek: TIANG LISTRIK

Sabtu, 25 Juni 2022 | 07:00 WIB

Carita Pondok: MORO SAWARGA

Sabtu, 18 Juni 2022 | 09:13 WIB

Carita Pondok: LATAR LAYAR

Sabtu, 4 Juni 2022 | 10:59 WIB

Carita Pondok: DINA TUNGTUNG SIMPE

Sabtu, 21 Mei 2022 | 06:14 WIB

Cerita Pendek: SAJAK LI BAI YANG SEKARAT

Sabtu, 14 Mei 2022 | 09:45 WIB

Carita Pondok: SANEKALA

Sabtu, 7 Mei 2022 | 07:39 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN PADA SUATU MALAM

Sabtu, 30 April 2022 | 11:31 WIB

Cerita Pendek: KISAH YANG TAK BERKESUDAHAN

Sabtu, 16 April 2022 | 10:48 WIB

Sastra Sunda: DEMONSTRASI

Sabtu, 9 April 2022 | 11:25 WIB

Cerita Pendek: PUASA TANPA KEPALA KELUARGA

Sabtu, 2 April 2022 | 14:04 WIB

Sastra Sunda: LALAKON KOPLOK

Sabtu, 26 Maret 2022 | 08:20 WIB

Cerita Pendek: JERAT BUBAT

Sabtu, 19 Maret 2022 | 05:05 WIB

Sastra Sunda: LEUNGITEUN

Sabtu, 12 Maret 2022 | 10:32 WIB

Cerita Pendek: DERA LARA

Sabtu, 5 Maret 2022 | 06:47 WIB

Sastra Sunda: SRIKANDI ZAMAN NOW

Sabtu, 26 Februari 2022 | 15:12 WIB

Lugiena De jadi Pinunjul Hadiah Sastra LBSS 2022

Selasa, 22 Februari 2022 | 08:17 WIB

Cerita Pendek: PERTEMUAN

Sabtu, 19 Februari 2022 | 11:09 WIB
X